Nu har vi en köttkvarn men är ni en av alla dom som inte har en kan ni alltid be personalen i butiken mala det åt er. Vi använde högrev och kärna av högrev, det är bra att ha någon fetare köttbit i för att få upp fetthalten i färsen.
Först tärnade vi upp köttet och la det i kylen ett tag, för att fettet i köttet inte ska smälta och fastna i kvarnen istället för i färsen. Sen maler man ner köttet till en färs. Vi använder den största storleken för att få luftiga bitar. Efter man har malt köttet en gång gör man det en gång till. Sen rullar man bollar av färsen i lagom storlek (kom ihåg: inte för stora!). Sen tar ni fram en panna, helst en i gjutjärn som blir riktigt riktigt varm, och steker hamburgarna i pannan. Precis när ni lagt på hamburgaren på pannan trycker ni till den med stekspaden så att den blir plattare. Det här ska inte göras tidigare och inte senare. Gör man det för tidigt mjukar man upp fettet i färsen och färsen riskerar att bli för tät, gör man det för sent finns risken att man trycker ut köttsaft ur hamburgaren. Och snälla, stek den inte för länge! Har ni köpt fint kött klarar det att vara lättstekt - annars blir det bara tråkigt! Salta och peppra burgaren och servera sedan med passade tillbehör! Våra gick åt så fort att jag aldrig hann ta en bild på det färdiga resultatet!
Högrev i bitar
Köttkvarnen
Här mals det ner kött i första omgången!
Såhär ser köttet ut efter en omgång i köttkvarnen.
Och såhär ser det ut när man har kört det en gång till!
Lite för stora hamburgare
En glödhet gjutjärnspanna.
Platta till burgaren direkt.
Salta och peppra medan du steker den.
1 kommentar:
Härligt! Vi har inte provat att mala kött, men vi brukar göra egen ketchup och baka hamburgerbrödet och blanda egen dressing, jösses vad gott det är :)
http://queenofkammebornia.se/2012/july/sen-kan-man-inte-ata-annan-ketchup-mer.html
Skicka en kommentar